Pallez RC

Allt om E-handel

Betala med Bitcoin i butik

Den digitala kryptovalutan Bitcoin blir bara mer och mer populär. Fler butiker, restauranger och kaféer låter kunderna betala med denna valuta. Med tanke på den snabba värdeökningen kan det bli en mycket bra affär för handlarna.

Smarrig pizzaMånga svenskar äger idag den digitala kryptovalutan Bitcoin, som kontrolleras genom s.k. blockchain-teknologi. Därför är det kanske inte så förvånande att man numera kan betala med Bitcoin i många butiker.

Btcx är ett företag som erbjuder Bitcoin-växling på nätet. Vem som helst kan på detta sätt köpa Bitcoin via Swish. Det var även Btcx som gjorde det möjligt att betala med Bitcoin i den första svenska butiken som tillät detta betalningsmedel. Butiken var spelbutiken Dragons Lair, och året var 2013.

– Vi har under en längre tid fått många förfrågningar från bitcoinanvändare om att kunna betala med Bitcoins i vanliga affärer. Nu är vi äntligen klara att tillgodose det behovet, säger Btcx vd, Christian Ander, i en kommentar.

120 kr i vinst – på en kopp kaffe

En krögare som gjort det möjligt för sina kunder att betala med Bitcoin är Samuel Berhane, som driver två restauranger, en food truck och en kaffevagn i Stockholmsområdet. Han säger till Veckans Affärer att genom att möjliggöra denna typ av betalningar har han kunnat göra 120 kronor i vinst på enskilda koppar kaffe. Vinsten beror på Bitcoins snabba och kraftiga värdeökning.

Den allra första transaktionen där Bitcoin användes som betalningsmedel gjordes 2010, skriver den åländska tidningen Nyan i en ledare. Då köptes två pizzor för 10 000 Bitcoins, Bitcoins som idag är värda 45 miljoner dollar. Det ligger nära till hands att tro att den som bakade de pizzorna är ekonomiskt oberoende idag.