Pallez RC

Allt om E-handel

Bokföringsregler för e-handel

Om du driver en e-handel eller har planer på att börja så finns det vissa saker som är bra att tänka på och som kan vara bra att veta kring bokföringen för din verksamhet.

”En korrekt bokföring är grunden till att ett företags ekonomi ska kunna följas och för att Skatteverket ska kunna se hur företaget utvecklas över tid.”

Att driva ett eget företag är både roligt och spännande, men det kommer med en hel del ansvar också kring företagets ekonomi och bokföringsskyldighet. När du driver en e-handel med inköp och försäljning så krävs det att alla företagets händelser bokförs korrekt. En korrekt bokföring är grunden till att ett företags ekonomi ska kunna följas och för att Skatteverket ska kunna se hur företaget utvecklas över tid. I bokföringen ska alla inköp som gjorts tas med, därför är det viktigt att du sparar alla kvitton och inkomna fakturor. Även alla inkomster ska tas med i bokföringen så här gäller det också att spara alla skickade fakturor.

Undvika bokföringsbrott

Det finns vissa saker som gör att du löper risk för att göra dig skyldig till bokföringsbrott även om det är oavsiktligt. Om du exempelvis inte tar med alla företagets händelser i bokföringen så har du gjort dig skyldig till brott enligt bokföringslagen. Rent straffmässigt är det stor variation, men du kan riskera fängelse om det skett löpande eller om det avser en betydande summa som inte tagits med i bokföringen. För att minimera risken för att göra dig skyldig till brott så kan det var bra att ta hjälp av en revisor eller en redovisningskonsult som hjälper dig med bokföring, deklaration och momsrapport. Något som är viktigt att komma ihåg är att även om du har en revisor så är det alltid du själv som företagets ägare som är skyldig att se till att bokföringen är korrekt.