Pallez RC

Allt om E-handel

E-handeln ökar – häng med!

Sverige är inne i en lågkonjunktur och handeln minskar. Eller snarare, all handel utom just e-handeln minskar. E-handeln ökar! I vissa branscher är detta mer påtagligt än i andra, exempelvis i elektronikbranschen har flera stora butikskedjor gått i konkurs, exempelvis OnOff och Expert. Men deras konkurrenter på nätet har däremot ökat. Det verkar som att fokus flyttas från handel i butiker till e-handel. Detsamma har ännu inte hänt med matvaror, men utvecklingen går åt det hållet. Allt fler och fler nätbutiker som säljer och levererar mat hem dyker upp. Och utan efterfrågan inget utbud, alltså måste det finnas ett behov. Vill du läsa mer detaljerat om ökningen rekommenderar vi denna artikel i SvD. Vi tänkte istället gå igenom några tekniska lösningar du bör ha koll på när din e-handel växer.

Tekniska lösningar och hjälpmedel

  • Det första och kanske mest självklara är att bygga en stabil webbsida och webbshop. Den får inte krascha vid mycket trafik, det gör att du förlorar försäljning.
  • Använd säkra betallösningar, detta gör att folk vågar handla hos dig. Exempelvis erbjuder PayPal olika betaltjänster för e-handel som är säkra och välkända. Om du vill kunna ta betalt med faktura eller att dina kunder ska kunna dela upp sin betalning kan exempelvis Klarna hjälpa dig. Även de är säkra och välbekanta för kunderna.
  • Se till att ha koll på ditt lager och dina varor. Att skriva ner allt för hand förstår nog alla att det inte är en hållbar lösning. Men inte heller att föra in det i excell eller i något program för statistik och bokföring. För att slippa räkna och skriva in för hand rekommenderar vi istället en handdator. Fördelarna är många, men de främsta är att en handdator är smidig och enkel att använda samtidigt som den får jobbet gjort och kan användas på flera sätt.
  • Organisera ditt lager och ha ordentligt lagerutrymme. Detta är inte direkt en teknisk lösning men likväl något som avgör huruvida din försäljning är smidig och om du behåller dina kunder. Är alla dina produkter alltid slut kommer kunderna att tröttna och byta leverantör. Detsamma gäller om leveranserna tar oerhört lång tid.