Pallez RC

Allt om E-handel

Julhandeln på nätet

Nu när julen är här passar många på att inhandla sina julklappar på nätet. Faktiskt så kommer ungefär ett av fyra julklappsköp ske på nätet och e-julhandeln beräknas uppgå till 4,3 miljarder kronor. När man handlar julklappar på nätet är det viktigt att ha koll på frakt och retur.

10430568-white-gift-box-with-red-bow-near-man-using-laptop

E-handeln verkar bara ökar mer för varje dag när man tittar på alla rapporter om handelns utveckling. Nu i juletid förväntas e-handeln slå nytt rekord och vi tros e-handla julklappar för 4,3 miljarder kronor i år. Detta är en uppgång på 20 procent sedan förra året. Den ökade julhandeln på nätet har dock slagit hårt mot de lokala butikerna runt om i landet. 41 procent av julklapparna handlas över nätet och varor som sportartiklar, kläder, elektronik och skor är svårsålda i de fysiska butikerna. Många går in i den fysiska butiken och provar ut det de vill köpa och fotar av produkten. Sedan går de hem och beställer varan på nätet, skriver Piteå Tidningen.

Ha koll på fraktpriser och returdatum

Är man en av dem som tänker köpa sina klappar på nätet är det viktig att hålla koll på saker som fraktkostnader och returdatum för att kunna göra ett säkert julklappsköp. Det lönar sig ofta att jämföra olika sidor på nätet när det handlar om frakt- och returpriset. Det är alltså inte bara varans pris som spelar roll för slutkostnaden, utan på vissa sajter kan till exempel en produkt vara lite dyrare men frakten billigare. Man måste också ha bra koll på ångerrätten på en vara som ska lämnas som present på julafton. Vid köp på nätet säger lagen att man måste ha en 14 dagars retur från den dagen när kunden fått packetet hem till sig. Nästan alla nätbutiker tar hänsyn till julen och kunden brukar oftast ha rätt att ångra sig fram till slutet på januari. Men förpackning och produkt ska alltid vara i oskadat skick. Vad gäller returportot brukar kunden själv få betala det när den lämnar tillbaka en vara, men om det är fel på varan brukar företaget kunna stå för kostnaden.