Pallez RC

Allt om E-handel

Så får du lån som egenföretagare

Att vara egenföretagare är mångas dröm och det är fler och fler som tar chansen. Att starta och driva ett eget företag kan ge både mer frihet och på sikt större intäkter. Men det är också förknippat med ekonomiska risker och ojämna inkomster. Att få lån till exempelvis bostad kan vara betydligt svårare som egenföretagare än som anställd – men det går!

Oberoende av om du startar ett aktiebolag eller en enskild firma så gör du det för att du tror på din idé och brinner för att förverkliga den. Egenföretagare är ofta redo att jobba hårt för att lyckas. Samtidigt kan intäkterna vara varierande, speciellt under de första åren som företagare. Det här påverkar både pension och möjlighet att få lån.

Öka chanserna till lån

Som egen företagare är det vanligt att inkomsten varierar under året och mellan åren. Men det här betyder inte att det är omöjligt att få lån. På https://www.comboloan.se/bolan/egenforetagare.asp kan du få fler tips på hur du som företagare kan öka dina chanser. Det är de varierande inkomsterna som är utmaningen vid låneansökningar, framför allt för bolån. Bankernas kreditregelverk är anpassade efter att den som söker lånet arbetar som anställd och får ut samma lön varje månad. Därför har de traditionella bankerna svårt att bedöma kreditvärdigheten hos egenföretagare.

Det bankerna är intresserade av är återbetalningsförmåga. Det vill säga att låntagaren kan betala tillbaka lånet löpande med ränta. Därför gäller det som egenföretagare att kunna visa ett jämt flöde av intäkter. Här är positiva årsbokslut väldigt viktiga! Det gäller att visa att du som företagare kan ta ut lön och försörja dig på ditt företagande. Som nystartad är det även bra att kunna visa långa eller löpande avtal eller större ordrar. Många egenföretagare vittnar om att ekonomin är ett av de största hindren under de första verksamhetsåren. Den goda nyheten är att det efter några år brukar bli ett jämnare flöde med intäkter. Då blir det också lättare att få lån!