Pallez RC

Allt om E-handel

Ta betalt i bitcoin

Kommer bitcoin att ersätta alla andra valutor? Trenden tycks visa att det är dit samhället är på väg, i alla fall enligt vissa. Det ligger i linje med den allt mer decentraliserade värld som är på väg, och skulle kunna beskrivas som ”folkets valuta”.

Det är ingen hemlighet att bitcoin har blivit alltmer vedertaget, då det är på allas läppar. Många har gjort sig förmögenheter genom att ha investerat i bitcoin tidigt, och hängt med på en kraftig värdestigning. Tanken är att det så småningom ska gå att handla med Bitcoin i butiker och vissa har redan anammat detta. Fördelarna är många, och allt fler börjar inse detta.

Så fungerar bitcoin

Bitcoin är en decentraliserad kryptovaluta som ska möjliggöra digitala transaktioner mellan individer utan mellanhänder. Nyckelfaktorn är att dess decentraliserade status, som inte kontrolleras av någon auktoritet. Transaktionerna registreras i ett stort nätverk av datorer som någonting som kallas ”blockchain”. Denna teknik har dessutom fler potentiella användningsområden, som exempelvis inom sjukvård, myndigheter, röstning och information.

”Blockchain” är en kedja av ”block” som är sammanlänkade. Dessa är alltså inte fysiska block, utan blocka av information i datorer. De fungerar som en decentraliserad ”liggare” där informationen om en transaktion som sker i ett block automatiskt förs vidare till de andra blocken. Detta gör att det blir svårare att fuska, och därmed leder till mer autenticitet, som i sin tur minskar risken för korruption.

Vad är fördelarna med bitcoin?

Det finns som sagt en del fördelar med att möjliggöra för bitcoin som betalning i butiker, online såväl som fysiska. Bland annat är det anonymt. Du behöver inte ange personliga uppgifter, utan du använder dig istället av en slumpmässigt genererad adress som pengarna skickas till och från.

Det behövs inga mellanhänder när transaktioner görs med bitcoin. Det gör att det inte blir några bankavgifter. Och det blir också enklare och snabbare att skicka pengar internationellt, vilket är en stor fördel för bland annat de som äger en internationell online-butik.

En annan fördel är att folk som inte har tillgång till bank kan ta emot betalningar på nätet i form av bitcoin. Så länge de har tillgång till internet då.

Denna frihet och decentralisering kan komma att på ett naturligt sätt ta över och dominera som transaktionsmedel över tid.