Pallez RC

Allt om E-handel

Tekniska lösningar för E-handel

Steg ett för den som har en idé om att tjäna pengar är att komma på en riktigt bra affärsidé. Det är inte fel att inspireras av andra näringsidkare, och göra mer eller mindre som de har gjort. Finns det ingen i Sverige som säljer kläder av ett visst märke? Då kanske det är du som ska göra det. Eller har du sett en tjänst eller vara utomlands – det kan ha varit i Finland, i Tanzania eller i Japan – som du tror skulle fungera utmärkt att sälja online? Kanske köper du själv ofta och gärna varor från en E-handlare, men är missnöjd med den butikens fraktvillkor, kundservice eller något annat? Vad väntar du på i så fall? Gör det bättre själv, så kan du säkert ta en stor andel av den butikens kunder.

Hitta ett vinnande koncept

Det gäller att finslipa idén så mycket som möjligt. Tänk inte bara ”jag ska ha bättre service än webbhandel X”. Tänk också ut på vilket sätt din service ska vara bättre, och fundera över vad som är realistiskt.

När du är klar över detta, fundera på vilken teknisk lösning du ska välja för webbshoppen. Det finns nämligen flera olika att välja bland.

Om du har kunskaper i webbdesign och programmering, eller känner någon som kan hjälpa dig med detta, kan du bygga din webbshop mer eller mindre på egen hand. Många CMS har stöd för e-handel. Det går t.ex. att bygga en webbshop i WordPress, med hjälp av plugins. Detta har fördelen att många behärskar WordPress. En mer avancerad kodare kan istället välja ett annat CMS, som Magento. Magento är byggt just för webbshoppar, vilket gör att det fungerar smidigare.

Om du inte vet vad ett CMS är för något så bör du inte försöka bygga shoppen själv. Som tur är finns det lösningar även för dig. Tictail, som lanserades nyligen, har som affärsidé att göra det enkelt för vem som helst att sätta upp sin egen butik online. Nackdelen är att det inte går att bestämma helt själv hur sidan ska se ut.